Vinter


"Hur klarar en barfotahäst vintern egentligen?"

Det är en fråga som jag får ganska ofta, för de flesta kan inte riktigt tänka sig att en häst kan klara sig utan broddar vintertid.

Som alltid måste man se till individen men de allra flesta klarar sig ypperligt! Mycket beror på strålen, den skall vara frisk, välutvecklad och ha god kontakt med marken (inte för mycket och inte för lite). Resten tar hästen och hans reflexer hand om.

I hagen alltså.

När man rider skall man enligt svensk lag se till så att hästen har fullgott halkskydd när underlaget så kräver, dvs broddar. Och bootsen går ju att brodda!

När det gäller foder finns det något som väldigt många tycks missa; enligt SLU är grovfodersmältningen en mycket stor värmekälla för en häst. När din häst får mer grovfoder kalla dagar är det alltså inte främst näringen utan själva matsmältningsprocessen som gör att hästen inte fryser.

Enligt en forskare på SLU som föreläste på hästmässan i Umeå 2005 kan hästar med fri tillgång på hö hålla värmen ned till -20C, med sommarpäls! Det menas alltså friska hästar och du måste naturligtvis lyssna till din egen häst först och främst, men det ger en del att tänka på!