Naturlig hästhållning


Hur lever din häst?

Varför?

Det är två frågor som alla hästägare måste ställa sig någon gång. Och alla vill inte se sanningen som den är. Hästar är flyktdjur, vilket gör att de naturligt sett inte ser en box eller för den delen fyra väggar och ett tak, som speciellt säkert. Det ger en högst begränsad sikt och möjlighet till flykt vid närstående fara.

Varför stoppar vi in hästar i boxar och spiltor då?

Säg det?! För att vi själva är grottdjur kanske? För att det var en enkel lösning när man hade begränsat med plats i lagården och många olika sorters djur som skulle samsas om det utrymmet?

Jag skall ärligt säga att jag faktiskt träffat en häst som faktiskt såg fyra väggar som en trygghet. Men låt så vara. Även om sådant är sällsynt och högst individuellt kvarstår den största motsägelsen av dem alla: friska, vuxna hästar sover ca fyra timmar/dygn uppdelat i tupplurer över hela dagen. Som mest 30 minuter åt gången ägnas åt sömn!

Mina hästar sover en snutt i gryningen, på förmiddagen, mitt i dagen, i eftermiddagssolen och strax innan midnatt. De turas om att ligga ned. Förutom Kirah som naturligtvis sover oftare och särskilt liggandes. Vissa tror att man måste släppa in hästarna i stallet för att de skall kunna sova. Gjorde jag det skulle jag inte få göra annat än att släppa ut och in mina hästar om jag skulle respektera deras egna dygnsrytm! Jag skulle inte ha tid att jobba, rida eller någonting! Dessutom måste man ju mocka mellan varje gång också...

Vad gör en häst på box under 10-12 timmar nattetid? Anpassas till den mänskliga dygnsrytmen. Varför? Lyckas det? Mår den bra av det?

För att jämföra; hur skulle vi människor må av att anpassas till hästarnas dygnsrytm?

Jag är för lösdrift eftersom:

  • Det tillåter hästen att själv sätta dygnsrytmen, vilket ger en mer harmonisk individ.
  • Hästen kan interagera med sin flock dygnet runt vilket minskar eventuellt käbbel.
  • Hästen kan röra sig mer och jämnare fördelat över dygnet vilket ökar blodcirkulationen i hovar, ben och kropp. Gallor minskar eller försvinner helt, skador läker fortare och matsmältningen fungerar bättre.
  • Mer utevistelse innebär mer frisk luft vilket minskar risken för problem med luftvägarna.
  • Jag och hästarna slipper stressmoment vid in och utsläpp. Jag kan exempelvis sova ut om morgnarna eller jobba sent om kvällarna utan att det måste gå ut över hästarna. Istället kan jag ägna mig åt mina hästar då jag själv har tid.

 

Vanliga argument mot lösdrift, och mina svar:

  • Min häst rids. Utmärkt, jag rider på mina också. Ja, förutom Kirah som bara är ett år gammal.
  • Min häst är klippt och måste ha täcke.  Det är inget hinder. Du måste dit varje dag för att lufta pälsen, men du som aktiv ryttare rider väl ändå varje dag vilket gör att det inte är något problem.
  • Min häst måste ha kraftfoder. Jaså? Tja, det väljer du själv. Men kraftfoderfodring brukar det alltid finnas lösningar för, även i lösdrifter. Det behöver inte vara speciellt krångligt.
  • Min häst tycker faktiskt om att få komma in om nätterna! Då är det naturligtvis inga problem att lämna boxdörrar och dörrarna ut till hagen öppna under natten, för din häst kommer absolut att stanna kvar i sin älskade box även efter att maten är uppäten.
  • Min häst får ingen ro i hagen och blir så trött om h*n inte får komma in och sova. Oftast är något fel med flocken, den är inte så harmonisk som den skulle kunna vara. Då finns inte den tryggheten att någon vaktar de som sover, vilket gör att alla måste vakta för sig själva och därmed inte kan riskera att sova så mycket som behövs. En harmonisk flock är A och O. En häst utan social kompetens kan också ha svårt att lita på andra hästar, men det kan inte botas genom isolering. 

 

Min drömlösdrift
Av erfarenhet vet jag att tre väggar på en lösdrift ofta upplevs som instängt av hästen. För att de skall sova tryggt därinne krävs att en häst står i öppningen och håller vakt, alternativt ligger i öppningen om de känner sig hyfsat trygga.

Bäst utnyttjad blir en lösdrift med två väggar som står i nittio grader mot varandra eftersom det då alltid finns flyktvägar och hästen har förhållandevis god uppsikt över sin omgivning. Men då måste man naturligtvis planera och kolla upp så att vindskyddet blir vänt åt rätt håll om man ser till hur vinden blåser etc. Så att det verkligen blir ett skydd. Dessutom, om man har någon som helst kunskap om aerodynamik (vetenskapen om luftens flöde) så förstår man att vindstopparväv ger ett bättre vindskydd än plåt eller annan helt tät vägg. Trävägg med medvetet lämnade springor skall också kunna fungera, annars sugs nämligen vinden in i vindskyddet.

Jag är inte dummare än att jag använder mig av det som finns om det finns något som duger, men om jag skulle bygga nytt skulle det förmodligen se ut någonting såhär: