Hovbilder


En website om hovvård är inte komplett utan bilder på hovar.

Först vill jag visa er några skräckexempel på kadaverhovar och hur vackra de kan bli med en naturlig verkning. Att det ser såhär illa ut är inte direkt vanligt, även om det är vanligare än jag skulle vilja.

OBS! Det här är inte på något vis instruktionsbilder på hur man verkar!Grotesk

Den här bildserien är från en kurs i Arvika, mellanbilden är för att ni skall koppla att det verkligen är på samma hov... Detta är en kadaverhov som en gång tillhörde ett kallblod. Det ni ser som går runt strålen är traktstöden.

Hovbild. Hovbild. Hovbild.


Minigrotesk

På samma kurs fanns det även några riktigt små hovar, antagligen ifrån en liten shetlandsponny. De var ännu värre...

Ser ni det som går runt strålen? Det är traktstöden. Det enda man såg av sulan är den lilla kant som syntes mellan traktstöden och hovväggen. Det gick inte att få ens ett lillfinger i den springan.

Hoven blev kanske inte perfekt efter verkningen, men hade hästen levt hade den först och främst känt sig mycket bekvämare, men sedan hade imbalanserna i hoven fått en chans att gå till sig.
Hovbild. Hovbild. Hovbild.

Inte under någon av verkningarna utförda på bilderna här ovanför (grotesk och minigrotesk) fanns någon risk för blodvite eller liknande. Dessa verkningar är heller inte utförda av mig utan av elever under en kurs i underhållsverkning där jag var hjälplärare.
Mer normal

Som avslutning kan jag ju faktiskt visa en bild på en fungerande, levande, barfota hästhov. Närmare bestämt den hov som fått stå modell för min logga.

Hovbild.

Det här är Tubbes höger fram. Tubbe, eller Turbin som han egentligen heter, har varit barfota sedan våren 2004 och är helt oöm på alla underlag vi testat hittills. Han är en rackare på att ta sig fram på is barfota också, men lite självbevarelsedrift har vi så nu skall vi testköra broddade Epics på honom.

Hovbild.


Stilgare pojke får man leta efter. : )