Foder


Jag skall börja med att såga foderstatsprogrammen och andra tabeller ni kan ha råkat på.

Hästar är gjorda för att konstant ha mat i magen och magsäcken är ganska liten. De saknar gallblåsa vilket gör att magsyran droppar konstant oavsett tid på dygnet egentligen. En häst skall alltså inte gå utan mat mer än fyra timmar i taget för att inte få magsår.

Dessutom är hästar egentligen inte gjorda för att äta säd utan livnär sig i det vilda i huvudsak på växter, bark, rötter och blad.

Jag har räknat ut en ordentlig foderstat till Ironia en gång, med analyserat hö och fyra givor per dag. Enligt de tabellerna skulle hon ha 6kg hö och 2kg kraftfoder. Med tanke på att min häst åt 12kg per dag om hon fick välja själv så struntade jag i tabellerna. Det finns inte en stor häst idag som skulle kunna må bra i magen av den foderstaten!

Det största problemet idag är att alla tror att man måste ge hästen kraftfoder om det skall gå att ha den i träning. Precis samma problem som med skoningen alltså! Men verkligheten är att hästarna idag får för mycket mat jämfört med vad de gör av med!

Hästar måste alltid ha mat i magen, ja. Men om hästen blir tjock av fri tillgång på hö måste man försöka ge annat att tugga på. Exempelvis halm av god kvalitet. Dessutom kan man även hugga ned sly och slänga åt hästarna i hagen! De tuggar av barken när den har torkat, men innan dess kan man se dem tugga i sig småkvistar och gärna löven om de finns kvar.

Mer information finns under Fång, som ni hittar under Hovar.

Dodson & Horrell

Jag ger mina hästar fri tillgång till hö, men det är inte alltid det räcker till. Därför gav jag mig ut på jakt efter ett lämpligt kraftfoder.

Jag har fastnat för Dodson & Horrels foder av många olika orsaker, men en av de viktigaste kriterierna i mina ögon är att många av deras produkter är inte pellets, men har ändå hög energi halt och protein nivå.

Det finns många olika sorter, både pellets och müsli, som är komponerade för att täcka behoven hos alla olika hästar; från fångponnyn till fullblod i full träning.

Dodson & Horrell är det enda foderföretaget som garanterar att hela sortimentet, från helfoder till godis, är fritt från förbjudna substanser!
Om du tävlar under regler för doping; kontrollera att du använder ett garanterar foder!

Dessutom är hästfodren garanterat vegetabiliska (med undantag från skummat mjölkpulver som används i "Foal Creep Pellets", "ERS pellets", "Suregrow" och "Ultimate Balancer") fria från genmanipulerade råvaror och innehåller QLC; antioxidanter utvunna ur örter och frukter.

Själv ger jag "Mare and Youngstock Mix" till mitt digivande sto och "Safe & Sound" till kallblodet. Jag ställer även ut "Pasture Block" i lösdriften. Det är ett vädertåligt vitamin, mineral och spårämnes block, som man enkelt ställer ut i hagen eller i boxen. På det sättet kan hästarna själva reglera hur mycket de vill ha och behöver.

Jag har blivit återförsäljare för detta foder i mitt verkningsområde, dvs Västernorrland och Västerbotten. Bor du inte i detta område kan det vara en god idé att kolla på listan över återförsäljare på Brogårdens hemsida.

Mer information kan ni hitta dels på den svenska agentens hemsida; Brogården.

Eller på tillverkarens egna hemsida; Dodson & Horrell.


Dessutom kan ni naturligtvis ringa eller maila mig!


Dodson & Horrell.