Easyboot Epics Snö & Is test!


Det var en lördag och solen sken på morgonen. Tyvärr hann det bli molnigt innan vi kom iväg, men det gjorde inte så mycket egentligen.

Det som skulle testas var:

 • Användarvänlighet; var de enkla att ta på och av?

 • Broddarna; gav de verkligen bra fäste?

 • Passform; det är viktigt att bootsen inte skaver, särskilt om man ska långt.

 • Fäst på hoven; sitter de kvar? Jag har hört vad andra tyckt, men det var dags att prova ordentligt.
 • Innan jag satt på bootsen för första gången lade jag dem faktiskt på värmeelementet i sadelkammaren. Delvis för att de skulle vara enklare att sätta på, men även för att jag inbillade mig att de skulle forma sig bättre efter hoven. Jag vet inte hur bra det var dock. De kändes väldigt mjuka medan de var varma...
  Alltså håll dem i rumstemperatur innan ridturen, men lägg dem inte direkt på elementet.

  Easyboot Epics.

  Hur som haver var det inga problem att få på dem när de väl svalnat lite och det var inte direkt krångligt att spänna spännet och stänga kardborre bandet. De satt som ett smäck, men hästen tyckte kanske att det var lite konstigt eftersom han gick lite extra på gången för att känna efter.
  Det kan ha berott på broddarna också, som lät sådär som broddar gör mot betonggolv.

  Easyboot Epics.

  Väl ute gick vi först en liten bit utan ryttare för att se så han inte skulle reagera mot bootsen. Då passade vi på att preliminärtesta brodden också. Här uppe har vi inte så mycket is, men det var isbeläggning mitt i vägen där Tubbe fick gå. Jag har fotat märkena brodden gjorde i isen. Jag kanske inte behöver tillägga att han inte halkade något.

  Easyboot Epics.

  Sedan satte min skötare sig upp och fick växla mellan is och snö för att se att inte snön kloggade och gav mindre fäste. Det gick hur bra som helst. Jag har fotat hur lite snö som fastnar under rörelse.

  Easyboot Epics.

  Sedan var vi framme vid stället där vi skulle testa hur bra bootsen satt kvar. Snön gick Tubbe till magen, men modig och tillitsfull som han är ångande han rätt ut ändå. De pulsade runt i snön som dels bestod av puder, dels några lage skare och längst ned lite tyngre snö. Undertecknade pulsade några meter i hans spår innan jag gav upp.

  Easyboot Epics.

  Det här är inte snö som man tar snögalopper i direkt.

  Easyboot Epics.

  När de kom ut igen satt alla fyra bootsen kvar och på plats!

  Easyboot Epics.


  På grund av hästens kondition etc blev det inga galopper, men vi vågade oss på lite trav på hemvägen. Inga problem!

  När vi kommit tillbaka var det dags att ta av bootsen igen. Det hade frusit fast lite snö runt metallspännet, men det var bara att knacka lite med hovkratsen så gick det lätt att öppna och sedan var det bara att dra av bootsen. Jag såg inga teckan på skav eller ruggad päls när jag fått av dem heller.

  Slutsatsen är dels att jag känner att jag kan lita på att brodden ger fäste, dels att jag kan lita på att bootsen sitter kvar och dels att de inte skaver!

  /Emma