Vanliga Frågor


Broddad Epic på min Turbin.

Broddad Epic på Tubbe i vintras.

 

Här följer de vanligaste frågor jag får. Listan kommer att uppdateras allt eftersom. Om något du undrar över inte står om här, tveka aldrig att maila och fråga mig. Jag är oftast kapabel att svara.

Frågorna som hittils besvarats är:

  • Vilka är bäst, Boa, Epics eller Bare? Vad skiljer?
  • Hur är de att brodda, och hur gör man?
  • Finns det någon garanti?
  • Hur länge håller ett par boots?
  • Är de lätta att sätta på/vilken är enklast?
  • Hur länge kan man ha bootsen på? Kan man använda dem ex. i hagen?
  • Min häst har mycket hovskägg, funkar Epics ändå?
  • Kan man ha boots bara fram?

 

Vilka är bäst, Boa, Epics eller Bare? Vad skiljer?

Vilken sort du skall ha beror nog på dig, din häst och er situation.

Boabootsen är lättast att sätta på, men det finns en risk för skav eftersom de går upp över kronranden. Med Boa kan man behöva gå in skorna, ungefär som vi gör. Samt att man måste använda gaiters (som är samma mjuka material som epics gaiter) för att känsliga hästar skall slippa skav. De följer med när du köper Boaboots.

Epics sitter väldigt bra och skaver inte men de är lite svårare att få på. Själva booten slutar nedanför kronranden och endast den mjuka gaitern kommer i kontakt med själva huden.

Bare är liknande Epics med skillnaden att du har ett gummiband istället för ett spänne, som du bara ställer in en gång för att sedan bara dra på bootsen. Det är väldigt smidigt om du rider mycket på en häst som har ganska konstanta hovar. (Jag tycker väldigt bra om dem) Men för hästar med hovar som ändrar sig mycket eller när de skall användas till flera olika hästar bör man överväga Epics eller Boa istället. 

 

Hur är de att brodda, och hur gör man?

- Man markerar med bläckpenna vart man vill borra hålen i sulan, lämpligast ca 1,5 cm ifrån kanten på booten och på de ställen man vanligtvis hittar brodden på vanliga skor, dvs en i vardera trakt och två på sidorna om tån. Epics är lite bättre att brodda eftersom sulan inte är lika tjock. Det gör dels att det blir lättare att borra, dels att hela brodden kommer i gängorna vilket gör att man inte riskerar att de går sönder. Det har hänt att gängor förstörts annars på Boa när man galopperat på hård blankis. (Fast å andra sidan, det är väl inte så ofta man gör sånt...)

Broddsatserna som säljs i min butik är baserade på svenska brodd fast med annorlunda gängor, därför ger de ett utmärkt fäste!

Många upplever det som lite krångligt och nervöst att brodda eftersom det innebär att man borrar hål i sulan för att fästa brodden, därför har jag erbjudit mig att brodda boots mot en extra avgift. Det innebär dock att bootsen måste räknas som begagnade och det gör det dyrt att byta storlek om man skulle behöva en annan än man trodde. Det får man isåfall diskutera med mig.

Man kan ta bort broddarna om de inte behövs längre, man måste dock skydda hålen och gängorna på något sätt. Jag har letat efter blindbrodd i millimetergänga men det finns tyvärr inte. Däremot har en kund testat att fylla broddhålen med silikon med gott resultat. Man måste dock förmodligen låta insatsmuttern sitta kvar.

Jag rekommenderar ändå att man låter broddarna sitta kvar i bootsen man vill ha broddade, och skaffar ett extra par om man känner att man vill ha obroddade boots att kunna byta med.

Vinterboots har ju en otrolig hållbarhet då det inte sliter speciellt mycket att rida på snö och is, särskilt om man även har broddarna som tar upp slitaget som blir.

 

Finns det någon garanti?

- Ja, EasyCare har garanti på bootsen i tre månader från inköpstillfället. Allt som går sönder under denna period, som inte kan räknas till onormalt användande, täcks och ersätts av garantin. Det är bara att prata med mig så ordnar vi det. Onormalt användande kan sägas vara om någon tuggat på den, att den suttit över en järnsko etc. Snett slitage, som exempelvis tåsläpande, ersätts inte heller.

Hur länge håller ett par boots?

- Hållbarheten är mycket god. Man kan som kund räkna med att de håller, rent slitagemässigt, i ca ett år med normal ridning. Det är väldigt svårt att säga egentligen eftersom det beror på vart du rider, hur mycket, hur hästen rör sig... För Easyboots Epics finns reservdelar för i princip alla "lösa" delar som låsmekanismen, gaitern, vajrar etc

EasyCare (de som tillverkar bootsen) har testat rakt av och kommit fram till att bootsen håller 3 gånger så länge som järnskor. Men du måste ju också tänka på att du inte använder bootsen dygnet runt utan bara när du rider! Vilket naturligtvis gör att de håller ännu längre.

 

Är de lätta att sätta på/vilken är enklast?

- Både Boa och Easyboot Epics/Bare är enkla att sätta på. Boa är enklast, sedan kommer Epics och sist Bare. Men det handlar mest om teknik, inte styrka.

Boa öppnar du upp, sätter på booten och låter hästen trampa ned innan du skruvar på en liten ratt som snör åt booten. Du gör samma på Epics förutom att det inte är en ratt utan snarare ungefär som ett slalompjäxespänne plus att du sätter gaitern runt kotan med dubbel kardborre. Bare har ett lite annorlunda system men du använder samma teknik för att sätta på bootsen som med Epics, du behöver bara inte stänga något spänne.

Det kan kännas lite mystiskt och svårt att få in tekniken om man aldrig använt sig av boots förut. Principen är som följer; tån först, så långt ned och fram i booten som det går. Sedan brukar jag ta fram hoven/benet, hålla i booten med båda händerna och se till att hålla den rak så att hästen själv kan hjälpa till att få ned trakterna. (Ta inte tag i gaitern på Epics/Bare utan vik helst ned den som det står beskrivet i instruktionsboken.) Det följer med instruktioner med bilder och när du väl har gjort det en första gång skall det inte vara några problem.

Bootsen mjuknar allteftersom man använder dem också, vilket naturligtvis också underlättar.

Amerikanska filmer (ifrån tillverkaren) ang. mätning, inpassning och hur man lättast får på bootsen med en bra teknik hittar ni här:

http://www.easycareinc.com/education/videos.aspx

 

Hur länge kan man ha bootsen på? Kan man använda dem ex. i hagen?

- Egentligen rekommenderas det inte att man lämnar bootsen på i hagen eftersom man inte har lika bra koll som när man rider eller kör. Måste man kan man använda dem även i hagen men då måste man ta av booten en gång om dygnet och rengöra ordentligt samt låta torka helt eftersom det annars frodas bakterier och annat äckligt.

 

Min häst har mycket hovskägg, funkar Epics ändå?

- Jag kan bara svara för mig själv och min Turbin och vi har inte haft några som helst problem med dem. Man måste dra åt gaitern lite noggrannare eftersom hovskägget ger lite mer volym, men det är allt.

 

Kan man ha boots bara fram?

Oftast klarar man sig med bara fram, men det varierar från häst till häst. För min egen del kör jag nog helst med boots runt om om jag märker att en häst ömmar eller för att brodda eftersom jag då är säker på att hästen vågar lägga vikt även på bakdelen vilket är en förutsättning för att hästen skall jobba rätt med ryggen.